Els Zwart

Als kind hield ik al van dans. Zo'n vijf-en-dertig jaar geleden maakte ik kennis met Sacred Dance bij Friedel Kloke en Esclarmonde Tuk. Ik werd getroffen door de inwerking van de dans en de ruimte om mezelf te kunnen zijn. Het werd voor mij een ware ontwikkelingsweg in de zin van het me verbinden met mezelf, de ander en met al wat is. Ik ging dansen bij Mariëlle van Beek. Later volgde ik de opleiding tot docent Sacred Dance aan de Opleiding Sacred Dance Nederland onder leiding van Esclarmonde Tuk. Sinds mijn diplomering in 1998 - in hetzelfde jaar dat ik vijftig werd - geef ik les. Ik heb een speciale belangstelling voor lichaamsbewustzijn en de ervaring van levensenergie. Ik werk met thema’s die op dat moment in mijn leven actueel zijn en waardoor ik me laat inspireren.

we dansen tussen aarde en hemel
zelf vormen we de verbinding hiertussen

Eigenlijk zijn er drie Grote Thema’s:

De kracht van de aarde

Geïnspireerd door het boek De Ontembare Vrouw van Clarissa Pinkola Estès. Het gaat over het aardse waar het spirituele, mysterieuze, het levenveroorzakende in verweven zit. Het gaat over het leven van de Ziel.

In het ritme van de seizoenen

Geïnspireerd onder andere door het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen, van Jaap Voigt. Hier gaat het over onszelf als onderdeel van de natuur. De doorwerking van de “seizoensadem” op ons Zijn en Doen. Hier komen Hemel en Aarde bij elkaar.

De chakra’s

Hier gaat het over de manifestatie van levenskracht IN de mens, in verbinding met hemel en aarde. Dit vindt plaats op verschillende niveau’s van materie en geest.

Ik dans nog steeds bij Mariëlle van Beek. Bij Brigitte Stufkens-Geerlings heb ik dansintensieven gevolgd. Bij Wilma Vesseur neem ik deel aan de Tanz Weg Begleitung. Dit is een doorgaande opleiding.
Els Zwart dansend in het 'midden'